یکی از مهم تیرن فاکتور ها و عوامل در کنترل بازار و وضعیت تورم مساله مهار نقدینگی بازار است. قاعدتا در موضوع کنترل نقدینگی سازمان ها و وزارت خانه های مختلفی نقش ایفا میکنند که یکی از مهم ترین آن ها بانک مرکزی و بالطبع بانک های تابع آن می باشند. در تمامی کشور های اقتصاد پویا و پیشرفته بانک مرکزی اهتمام ویژهای در کنترل نقدینگی بازار دارد و برای این موضوع عوامل مختلفی چون سود بانکی ، چاپ پول و… را در نظر می گیرد. متاسفانه در کشور، ایران بانک ها نه تنها در کنترل نقدینگی نقش مثبتی ندارند، بلکه با بازی های غلط اقتصادی و بنگاه داری موجبات بدتر شدن اوضاع را فراهم می کنند.
سود بانکی چگونه اقتصاد را به ویرانی می کشاند؟!!
ازدیاد و تعدد بانک ها و شعب آن ها شاید تا حد زیادی کنترل را از دست بانک مرکزی خارج کرده است. بانک های خصوصی و دولتی با ارائه پیشنهاد های سودی مختلف و آپشن های متفاوت تلاش در جمع کردن سرمایه مردم در بانک خود را دارند. سوال اینجاست که بانک ها با کدام فعالیت مالی می توانند این مقدار سود را به مردم پرداخت کنند.
ارائه سود های ۲۳ درصد و ۲۵ درصد و حتی بالاتر با کدام مدل بانکداری همخوان و همسان است؟
طبیعتا نتیجه این مدل غلط ; چیزی جز داشتن بانک های ورشکسته و اقتصاد ویران نخواهد بود.طبق آمار بانک مرکزی. ایران آمار رشد نقدینگی روزانه در کشورمان عددی بالاتر از ۷/۳ هزار میلیارد تومان بوده است. این عدد سرسام آور بزرگترین عامل نابسامانی اقتصاد است.
برای توضیح دقیق تر این موضوع باید به دو مساله اشاره کنم.
- این همه پولی که رزانه بانک ها به اقتصاد ایران و قالب یک عدد دیجیتال در حساب های مردم اضافه می کنند از کجا بدست می آید؟ واضح ای بانک ها توانایی این همه درآمد زایی را نداشته و علاوه بر ورشکستگی با فعالیت های غیر مجازی چونورود به بازار های خودرو ، ملک ، طلا و ایجاد نوسان در آن جبران ضرر میکنند. متاسافنه گزارش های مختلفی از تخلف بانک ها و ایجاد التهاب در بازار مسکن و… منتشر شده است.
- چه ارتباطی بین کم ارزش شدن واحد پولی کشور و این رفتار بانک ها وجود دارد. قطعا همیشه بازار راه خود را پیدا می کند. تزریق پول بی حساب و کتاب به بازار کشور نتیجه گرانی و تورم و نهایتا بی ارزش شدن ریال نخواهد داشت. پول بدون پشتوانه اقتصادی فقط به صفرهایش اضافه می شود. و از نظر ن این یک کلاه برداری بزرگ و آن ها هم از جنس سرمایه داری است.
تاثیر این رشد نقدینگی بر بازار کشور
اگر کمی دقت کنیم می بینیم که اقتصاد ما در بعضی حوزه ها وارد یک دور باطل شده است. بازار طلا ، بازار ارز ، بازار خودرو و بازار مسکن بصورت نوبتی گرانی و تورم را دست به دست می کنند و در آخر روی سایه بازار ها نیز اثر می گذارند. دولت ها نیز تاکنون دنبال منشاء نبوده و بارفتار دستوری و برخورد قهری که در کنترل بازار داشته اند همیشه ناموفق بوده اند. از نظر بنده منشا اصلی این اتفاق ها و گرانی ها همین چاپ. پول و رشد نقدینگی است که بانک ها ایجاد می کنند. وقتی بانک ها این هم سود نامتعارف پرداخت نمود و این همه پول در حساب مردم ریخت ، و از آن سمت قضیه دولت در کنترل بی ارزش شدن واحد پول ملی ناکام ماند فاجعه رخ خواهد داد.
مردم که نگران بی ارزش شدن روزانه پول درون حساب های خود هستند سعی در خرید ملک ، خودرو ، ارز و طلا میکنند تا بتوانند ارزش پول خود را حفظ کنند. همین مساله موجب کمبود و التهاب بازار های فوق الذکر شده و وضاع را بدتر می کند. کدام کشور است که بانک هایش اجازه دارند این همه سود بر روی سپرده های مردم بپردازند؟!! در یک کلام باید بگویم دولت تا نتواند و نخواهد جلوی این رفتار بانک ها را بگیرد هیچ موفقیتی در کنترل بازار بدست نمی آورد ، بلکه هر روز شاهد بزرگ تر شدن این بهمن نقدینگی خواهد بود.
دستهبندیها:
تحلیلهای من
دیدگاه شما